2008/04/10

Územní plán města Zbýšov - část.2

Comment Další pokračování třídílného miniseriálu se věnuje plánovaným změnám v oblasti bydlení...

Nejvíce změn v územním plánu je zamýšleno v oblasti ploch bydlení, tj. k zástavbě rodinnými domy a bytové výstavbě s nízkopodlažními bytovými domy. Některé lokality jsem již zmínil v souvislosti s plánovaným rozvojem dopravní infrastruktury, ale protože se v tomto mini díle budu věnovat výlučně plánovaným novým plochám bydlení, budu se jim věnovat ještě jednou a o trochu podrobněji.

Naprostá většina plánovaných změn se týká nových stavebních parcel a případné dostavbě proluk ve stávající zástavbě. S výjimkou jediné navržené demolice v místech "Horní dělnické kolonie", z důvodu nové příjezdové komunikace, zůstává současný bytový fond nedotčen.

Plocha bydlení pro nejvíce bytových jednotek je plánovaná v lokalitě "Na Lužích" (za stadionem - viz. obrázek), kde je navrhovaná zástavba 100 nových bytů v bytových domech.
Plánované plochy bydlení pro 100 bytových jednotek Na Lužích
Další významná lokalita pro výstavbu cca 43 rodinných domů je tzv. "Klínek", který tvoří prostor mezí čtvrtí Annenská a zástavbou na ulici Oslavanské (viz obrázek)
Plochy bydlení - lokalita Klínek a Pod Lánem

Již známé stavební parcely a plánované plochy bydlení jsou situovány na pozemky "Malého a Velkého Dílu" v celkovém rozsahu 34 rodinných domů.
Plochy bydlení na Velkem a Malém Díle

Nezadnedbatelné množství nových stavebních parcel je také situováno na území " Niva u Kříže" a "Niva pod Lánem", kde jsou projektována místa pro 22 respektive 14 rodinných domů.
Plochy bydlení Niva u Kříže - pod bývalým JZD

A drobnější, ale věřím, že pro někoho významné, jsou také stavební parcely na Anenské - 3 rodinné domy, dále pak na Dolní Kolonii - také 3 rodinné domy a ještě 3 domy v lokalitě "Úzký". Poslední navrhovaná plocha určená k bytové zástavbě je lokalita "Velké Padělky", kde je navrhováno 8 rodinných domů.
Plochy bydlení na Padělkách
Celkem je projektované případné rozšíření bytového fondu o 230 bytových jednotek nebo rodinných domů.

Úmyslně zdůrazňuji slovo případné, protože skutečnost může být diametrálně jiná. Není totiž jisté, že se do našeho města podaří přilákat dostatečný počet nových obyvatel, protože už nyní je obec realitními kancelářemi označována jako obec se sníženou občanskou vybaveností ( a to ní hodnocena úroveň místní základní školy nebo kapacita a servis předškolních zařízení). Navíc současný trend je postupné stárnutí populace města Zbýšov a ani krátkodobé zvýšení počtu nově narozených dětí tento trend nezlomí. Je tedy opodstatněný předpoklad, že do budoucna bude zvýšený zájem o bydlení s pečovatelskou službou nebo o bydlení v jedno až dvoupokojových bytech, než o "X-pokojové" a "X-věžičkové" rodinné domy. Na druhou stranu je ve společnosti hlad po vlastním kvalitním bydlení a u mladých rodin i zvýšená poptávka pro třípokojových bytech. Určitou devízou Zbýšova je blízký kontakt s okolní přírodou a dostatečná dopravní dostupnost města Brna i dálnice D1 (i když to vše je s ohledem na neustálé dopravní komplikace na této komunikaci poměrně relativní).

Myslím si, že by mělo být jak v zájmu města, tak i vlastníků dotčených pozemků, aby se občanská vybavenost obce zvedala a dosahovala přinejmenším úrovně okolních měst ( myšleno Oslavan či Zastávky), protože jinak nemusejí být jejich očekávání naplněna. Také by bylo vhodné poučit se s živelného rozvoje satelitních městeček - příkladů v celé republice i našem okolí je dost a dost...

Více podrobností se dozvíte na ofic.stránkách města www.mestozbysov.cz a pravděpodobně ještě více se dozvíte na veřejném projednávání dne 16.dubna 2008 v Kulturním centru.

Konec druhé části mini seriálu věnovanému Územnímu plánu města Zbýšov. Pokračování po víkendu...

Jaký je Váš názor na plánované rozšíření prostoru pro bydlení? Je dostatečné nebo se spíše jedná o způsob jak zhodnotit půdu některým vlastníkům. Podělte se s námi o Váš názor...

autor: Martin LEIKEP

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Snad kromě absence přímého vlakového spojení, Domu zdraví(zdrav. středisko)a Gymnázia mi nepřijde, že by Zbýšov měl oproti Zastávce podstatně nižší občanskou vybavenost. Je pravda, že s výše uvedenými "nedostatky" Zbýšova se dá asi těžko něco dělat, kdežto např. chybějící bankomat v Zastávce bude zřejmě řešitelnější problém. :-)
Širon

ML řekl(a)...

Předpokládám, že realitní kanceláře mají mapy nebo hodnotící kritéria, podle kterých posuzují občanskou vybavenost daného místa. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že na přelomu roku realitní kancelář při odhadu nemovitosti považovala Zbýšov za město s nižší občanskou vybaveností, než jsou zmiňovaná Zastávka nebo Oslavany.

A co se týče bankomatu, tak bych mnohem více přivítal rozšířený počet obchodů nebo restaurací, kde se dá platit kartou. Po zkušenostech s rostoucími krádežemi bankomatů se stejně domnívám, že banky se moc nepohrnou do dalšího rozmisťování bankomatů....

Anonymní řekl(a)...

No ani bych neřekla,že realitky Zbýšov považují za méně občansky vybavený nemo možná ano ,ale ohled při ceně bytu nebo nemovitosti na to vubec není brán ceny rostou a rostou a ještě porostou.Takže mě není jasné kdo si kromě cizích bude moct větší byt nebo dum koupit.

Anonymní řekl(a)...

Skvělé opravdu skvělé, účastnil jsem se veřejného projednání a můžu říct: vidět a umřít, nebo raději odstěhovat se ze Zbýšova. Kromě půlhodinové vsuvky na zbýšovský evergreen garáže pod benzinkou nejmenovaného zbýšovského občana to bylo spíš k pláči a dozvěděl jsem se jen to, co jsem tušil dávno. Město novou výstavbu podporuje jen na oko, gestem vymezení ploch a tím to končí. O nějaké angažovanmosti alá výkup pozemků, vybudování infrastruktury a prodej parcel nemůže být řeči. Jasně 50 majitelů pozemků se přece může dohodnout mezi sebou. NEchápu jak tu chtějí udržet mladé lidi. Vlastně taky proč, ještě by nám mohli zasednout vyhřáté místečko v dělňáku a mohlo by se tu začít něco měnit a my si ještě nestačili zvyknout na tu poslední změnu z 1989. Zbýšov přece uživíme z našich havířských důchodů.