2008/04/06

Územní plán města Zbýšov - část.1

Comment Stavby a dopravní infrastruktura...


Otázkám kolem zástavby a rozvoji dopravní infrastruktury je logicky věnována pozornost již od úvodních stran zpracovaného návrhu územního plánu. Protože se jedná o poměrně rozsáhlý dokument budu se zmiňovat pouze heslovitě a dám přednost zejména obrázkům.

- je kladen důraz na efektivnější využívání výrobních areálů, zejména zpřístupnění areálu dolu Jindřich II a propojení veřejnou komunikací s prostorem kolem bývalé šachty Antonín a následně s městem (pravděpodobně ulicí Havířská). Tím získání prostoru pro rozdělení areálu a přilákání dalších firem i možnosti nových pracovních příležitostí. V okolí dolu Simson je plánován prostor jak pro další firmy, tak i nové centrální parkovací stání. Na místě bývalého "Svazarmu" je plánováno místo pro sběrný dvůr, hasiče a technického zázemí Městských služeb

- významným přínosem do dopravní infrastruktury města je návrh kruhového objezdu na křižovatce na Zakřany a Babice. Další výrazným zásahem je návrh "prolomení" bývalé dělnické kolinie smeřem k Zakřanům a vytvoření nové přístupové komunikace k nové bytové zástavbě a dále pak po okraji stadionu ke koupališti i novému parkovišti na místě tréninkového hřiště. Další dílčí veřejné komunikace se vztahují především k plánovaným stavebním parcelám nových domů - Na Padělkách, Na Láně, Anenské, Malém a Velkém Díle.

Návrh územního plánu - kruhový objezdÚzemní plán - návrh proluky a nové cesty kolem fotb.stadionu

- nových parkovacích stání je plánováno 645 (+ dalších cca 900 míst pro návštěvníky koupaliště a výrobních firem), čímž by měl být vytvořena parkovací místa v celkovém rozsahu 1345 (viz obrázek).

Územní plán - návrh parkovacích stání ve Zbýšově

- pro cyklisty a pěší je nově plánovaná kombinovaná cyklostezka po trase bývalé železniční smyčky propojující čtvrť Sička s čtvrtí Annenská. Čímž by mělo dojík jak k odstranění rušivého prvku v centru Zbýšova, tak i k propojení částečně odloučených čtvrtí (elegantní a nápadité řešení).

Územní plán - nová cyklostezka ze Sičky k dolu Simson

- v jižní části katastru města je plánované vytvoření nového rybníku sloužící jak k ekologické a krajinotvorné funkci, tak i k rekreaci a sportovnímu rybaření.

Územní plán - návrh na nový rybník pod Zbýšovem

Osobní komentář - navrhovaná řešení se zdají být logická a je velký předpoklad, že budou funkční jak ku prospěchu obyvatel, tak i rozvoje města. Trochu jsem se pozastavil nad skutečností, že údaje vztahující se k množství automobilů projíždějících po místních komunikacích se vychází z dat z roku 2000, ale od té doby se provoz významně zvýšil (v celé ČR o více než 600 tisíc. registrovaných vozidel).

Více informací o územním plánu se můžete dozvědět v dokumentech umístěných na oficiálních stránkách města Zbýšov www.mestozbysov.cz a rozhodně se dozvíte více na veřejném projednání dne 16.4.2008.

Jaký je Váš názor na navrhovaný územní plán? Máte tipy, na které bychom měli upozornit? Můžete nám je napsat do komentáře nebo mailem.

autor: ML




Žádné komentáře: