2008/03/26

Noc s Andersenem

V pátek 28.března 2008, stejně jako v knihovnách po celé republice, pořádá Městská knihovna v Rosicích tradiční akci na podporu dětského čtenářství.


Noc s Andersenem

Akce pod názvem
"Noc s Andersenem s dětmi, které oko ani náhodou nezavřou"
začíná v 19:00 v Městské knihovně v Rosicích. Jestli se této akce zúčastní také zbýšovská knihovna mi bohužel není známo, ale myslím si, že nejen pro děti je důležitá schopnost číst a nakládat s informacemi, takže vřele doporučuji i návštěvu knihovny v Rosicích.

Více o této chválihodné akci si můžete přečíst z příspěvku převzatého z webu www.mistnikultura.cz :

Už poosmé spojí své síly knihovny, školy, ústavy sociální péče, domy dětí, občanská sdružení i obecní úřady, aby pozvaly děti do kouzelného světa pohádek. Mezinárodní akci Noc s Andersenem pořádá k podpoře dětského čtenářství, na ukončení kampaně Březen-měsíc internetu a k oslavě Mezinárodního dne dětské knihy Klub dětských knihoven SKIP ČR. Pestrý program připravuje každá přihlášená knihovna, družina či škola podle místních podmínek.

Je na co se těšit, vždyť v předcházejících ročnících kromě čtení pohádek ožily pohádkové bytosti, hrálo se loutkové divadlo, tančilo se na pohádkových diskotékách, putovalo se nočními městy, recitovalo, kouzlilo, malovalo, vznikla hudební znělka, logo a společná elektronická konference Andersen, kde si organizátoři pohádkového čtení předávají rady, náměty i zkušenosti. I letos děti potěší noční chat a společné soutěže, které zajistí nakladatelství Fragment, příslib máme také z nakladatelství Albatros. Děti budou moci hlasovat v anketě Národní pedagogické knihovny Komenského „SUK – Čteme všichni“ a zvolí nejlepší knihu uplynulého roku, ta získá Cenu nočních spáčů, Čtisibrýl Ušatý z Národní knihovny chystá těžkou otázku a opět budou vytištěny a rozeslány na všechna čtecí místa speciální pohlednice, letos s obrázkem Jiřího Votruby a textem Martiny Drijverové a dětí z pobočky A. Šprince v Olomouci.

Předpokládáme, že proběhne i noční sbírka dětí na první dětský hospic v Malejovicích a že se rozroste pohádkový les o nové pohádkové stromy (Fabularius Anderseni)… Už dnes víme, že největší akci k propagaci dětského čtení připraví minimálně ve 486 řádně registrovaných čtecích místech Čech, Moravy, Slovinska, Slovenska i Polska, předpokládáme účast více než 20 tisíc dětí všude tam, kde jim kreativní organizátoři připraví 28.března 2008 kouzelnou noc plnou pohádek.

Zdroj: www.kic.rosice.cz a www.mistnikultura.cz

Žádné komentáře: