2008/02/28

Sluneční elektrárna v Oslavanech?

logo-idea Narazil jsem na zajímavou informaci a ikdyž předpokládám, že se jedná spíše o fázi "ideového záměru", vítám tuto iniciativu.

Zastupitelé v Oslavanech budou na svém mimořádném zasedání projednávat možnost výstavby fotovoltaické elektrárny na území města. S tímto záměrem přišla německá firma Juwi International, která hodlá elektrárnu umístit na bývalé ploše vodního díla a odkaliště popílku východně od města v prostorách za bývalou elektrárnou a haldou strusky.

V současné době jsou vlastníky uvažované plochy Teplárny Brno a Kovošrot Praha, státní podnik v likvidaci, který převzal závazky bývalých Jihomoravských energetických závodů, a obě tyto firmy jsou nakloněny své pozemky za tímto účelem poskytnout.

K záměru bylo vypracováno technické řešení a zakreslení elektrárny do reálného prostředí s tím, že realizace celého projektu je předpokládána na 2,5 hektarech plochy s instalovaným výkonem od 800 - 1000 kW.

„Plochy na kterých by se měla elektrárna realizovat, jsou v rámci územního plánu zahrnuty pro průmyslovou výrobu. Svým umístěním by elektrárna žádným zásadním způsobem neměla být z města viditelná a zároveň přispěje k rekultivaci tohoto území. Konstrukčně se bude jednat o tenké fotovoltaické moduly, které jsou v současné době používány například ve vesmírných programech na družicích, případně na vesmírné stanici ISS. Celý objekt elektrárny bude oplocen do výšky 2,5 metru tak, aby nebyl přístupný. Občanům by objekt neměl vadit, navíc elektrárenství v Oslavanech má již svou tradici,“ sdělil Vít Aldorf, starosta Oslavan.

Zastupitelé tak budou schvalovat prvotní podklad, což je souhlas pro jednání s firmou E-ON na připojení k distribuční síti. Pak nastoupí standardní územní a stavební řízení na stavbu samotnou. Projekt by žádným způsobem neměl znehodnotit životní prostředí, naopak dojde k rozumnému využití odkaliště, ze kterého se dnes jen práší.


Zdroj: www.zrcadlo.info

Žádné komentáře: