2008/02/08

Ivančický židovský hřbitov v r. 2007

logo-informace3 Dnes uveřejňujeme pár informací o stavu mého oblíbeného místa - ŽIDOVSKÉM HŘBITOVĚ V IVANČICÍCH. A protože toto místo je celoročně přístupné (aspoň bývalo), jedná se zároveň o jeden z tipů na výlet při letošním "zimním" počasí.


Rok 2007 byl na židovském hřbitově v Ivančicích opět rušný. Mimořádné práce začaly již v lednu. Po nárazovém větru praskla velká větev kaštanu a tak byl o pomoc požádán místní hasičský záchranný sbor. Ten nám vyhověl, větev odstranil a tak nebezpečí úrazu bylo zažehnáno. Ještě v době vegetačního klidu byly prořezány ing. Kociánem některé stromy nebo odstraněny náletové dřeviny, které určila pracovnice Národního památkového ústavu v Brně. Po shrabání spadaného listí z podzimu jsme byli opět připraveni přijímat návštěvy a zajišťovat obnovu hřbitova. Hromady shrabaného listí naložili do kontejnerů studenti střední zemědělské školy se svým vychovatelem p. Kračmarem. Koncem dubna bylo na hřbitově opět vidět kameníky. Pan Růžička s kolegy opravoval další povalené náhrobky. V roce 2007 bylo nově postaveno a slepeno 34 vybraných náhrobků.
Potom se již přešlo do běžné rutiny tj. pravidelné sečení trávy, likvidace drobných náletů a přerostlých břečtanů a úklid spadaných suchých větví ze stromů. Vzrostlé nálety u severní zdi byly postříkány Randapem, aby se jejich aktivita potlačila. Postřik provedli pracovníci ze židovského hřbitova v Brně.

Zidovsky hrbitov Ivancice


 Našemu počínání na hřbitově je příznivě nakloněn i Městský úřad v Ivančicích. Na základě podané žádosti jsme na celoroční údržbu zeleně získali dar Městského úřadu ve výši 12 000,- Kč. Na tyto práce byli zajištěni dobrovolníci. Zvládnout údržbu nám pomáhal Městský úřad také přidělením lidí, kteří v rámci alternativního trestu dostali za úkol odpracovat určitý počet hodin. Takové pracovníky jsme měli na hřbitově v loňském roce tři. Hrabali listí, vysekávali náletové dřeviny kolem zdí i z vnější strany. Jeden pracovník nám z pokácených stromů udělal 5 masivních laviček, které byly rozmístěny pod stromy.

Stavební práce na hřbitově mohou pokračovat v převážné míře jen tehdy, když jsou opatřeny finanční prostředky. V roce 2007 uspěla Židovská obec v grantovém řízení Jm. kraje hned dvakrát. Na opravu památky získala finanční prostředky ve výši 100 000,- Kč. Peníze byly určeny na opravu obvodní zdi, takže práce pokračovaly opravami zdi jižní a západní. Druhý grant jsme získali ve výši 40 000,- Kč. Tyto prostředky byly určeny na zpracování obrazové dokumentace a celkovou evidenci náhrobků. V obou případech byl další finanční příspěvek majitele ve výši nejméně 50 %. Kromě obvodové zdi byl opraven také ochranný taras za obřadní halou a dva pilíře vstupní brány, které byly v horní části hodně zvětralé a zarostlé trávou. Stavební práce prováděla místní firma Stafiz-K, s.r.o.

Již v průběhu srpna byly opět připravovány Dny evropského dědictví. V Ivančicích proběhly ve dnech 8. a 9. září. Mezi přihlášené památky byl zařazen opět židovský hřbitov. Přístupné památky byly označeny modrou vlajkou se symbolem památek v Evropské unii. Židovský hřbitov navštívilo 178 návštěvníků. V roce 2007 jsme měli připraveny propagační materiály. Byla zpracována vícejazyčná skládačka o židovském hřbitově, a pohlednice , kde ve výsecích byly pohledy na všechny přístupné památky. Tyto materiály vydal Městský úřad a rozdávaly se zdarma. Kulturní středisko v Ivančicích vydalo obsáhlejší brožuru autorů K. Figera a J. Širokého: Židovský hřbitov v Ivančicích, která se prodávala za 30,- Kč. O nabízené materiály byl zájem a návštěvníci je uvítali.
V době sezóny od dubna do října byla pověřena správcovstvím na hřbitově p. Dvořáčková, která s radostí o hřbitov pečovala a prováděla návštěvy i mimo uvedený termín. Do návštěvní knihy se nám v průběhu roku 2007 zapsalo 434 návštěvníků. Ohlas byl opět příznivý. Máme radost, že se o židovský hřbitov zajímají mladí lidé z Ivančic a okolí. Na hřbitov zavítali kromě návštěvníků z Česka zájemci z různých evropských států i z Asie a Afriky.

Co nás čeká v roce 2008? Na jaře to bude opět úklid a odvoz spadaného listí. Rádi bychom pokračovali v rekonstrukci povalených náhrobků a v opravách obvodní zdi hřbitova. Doufám, že se nám podaří také opravovat obřadní halu. Zpracováno a podáno máme několik projektů a tak budeme čekat, zda ve výběrovém řízení uspějeme.

autor: PHDr.Věra Jelínková
zdroj: převzato z www.ivancice.cz

Žádné komentáře: