2008/01/28

Odpadky kolem nás

logo-dopis3 Problematika "odpadků" v našem městě je pro některé naše spoluobčany živé a téma plné emocí. Tentokrát se k vyjádřil k tomuto tématu náš občasný přispěvatel, a to poměrně rozhořčeně...




Vážení spoluobčané, v úvodu svého lednového „kecání“ musím připomenout, že nesnáším vulgarizmy a slova těžkého kalibru, ať již vyřčená či napsaná.

Ale v posledních dnech, když se tak dívám kolem sebe, mám úporný pocit Vás oslovit takto: “Vážená spoluhovada Zbýšova, honosící se titulem město!“ A to se neomlouvám, protože to je to nejslušnější, co mi čeština nabízí. A snad právě proto to přesně nevystihuje mé rozpoložení, protože mám v mysli daleko těžší kalibr.

Máme ve zvyku hovořit o konkrétních lidech jako o hovadech, prasatech, dobytku apod. To v případě, že něčím ublížili nám.Hádali se o dědictví, opili se víc než jindy, dělali melu na zábavě, něco nám zapřeli, smáli se nám... a bůh ví jak více se dotkli našeho EGA. Ale pozor! Žádné zvíře si nezaslouží, aby bylo srovnáváno s chováním člověka. Viděli jste někdy nějaký dobytek, že by šel na procházku, tahal s sebou pití v plastových lahvích, pivo v plechovkách, kořalku ve skle, bramborové lupínky, oplatky, krabice cigaret, dětem bonbony, nedej Bůh, používalo papírové kapesníky k utření některého ze svých otvorů, a potom vše ihned po požití odhodil?

Kdo z vás chodí na procházku do lesa, ví o čem hovořím, ale možná už nechápe, proč mě to tak irituje. Tak na vysvětlenou! Nepochopím, proč dovede někdo tahat do lesa pytlík s brambůrkami, ale už prázdný ho nedokáže dotáhnout k prvnímu odpadkovému koši ve „městě“, když už ne do vlastní popelnice. A o těch dalších odpadcích z výše uvedeného sortimentu ani nemluvím. A na další výčet bordelu ani nemám čas.

Dle předpovědi nás čeká krásné jaro. Určitě se všichni těšíme. Někomu přinese zdraví a dobrou náladu, jiného jen tak potěší, někteří uvítají, že se ho dožili, a já jim to moc přeji.

Bohužel jsou mezi spoluobčany města Zbýšova hovada, která se těší na to, že jarní vysoká tráva skryje zase více jejich bordelu, který se jim nevleze do vlastní popelnice a snadněji v noci svůj hnůj skryjí v lese nebo kdekoliv. Možná už zítra v noci vedle Vás. A zase se můžete ptát: „který hovado….? Krásná budoucnost pro město Zbýšov!

Prý se zde v posledních letech narodilo více dětí a slavnostně jim na úřadě přejí všechno nejlepší do dalšího života. Hezké a chvályhodné od vedení radnice. Nevím, co ty kouzelné bezbranné uzlíčky vnímají. Některý možná své vlastní vlhko, jiný hlad, ale všechny určitě rozpaky z prostředí a hlavně počtu cizích lidí. Rozhodně ale vím, co jsou schopni vnímat ostatní přítomní – starší sourozenci, rodiče i prarodiče tety a strýcové. Možná jim by měla být věnována slavnostní řeč. Protože to nejlepší, co své nové generaci mohou dát a předávat, je čisté životní prostředí. A pro nedoslýchavé, méně chápající či neposlušné, prosím, pane starosto,: citlivě, ale velmi razantně. Děti se přece učí příkladem chování a jednání v rodině..

Blbneme a dáváme písemná poselství příštím generacím do kostelních věží. Zajímalo by mě, zda jedním z bodů bývá i to, aby generace po nás likvidovaly tuny a tuny odpadků, aby je nakonec nezavalily. Obávám se, že v listinách nesdělujeme hrozivou skutečnost, že prozatím mnoha generacím předáváme pouze jeden obrovský bordel, a v případě plastových lahvích odhozených v přírodě, i na mnoha stovky a stovky let.

Jak je možné, že si svá intimní teritoria uklízíme, zdobíme, osazujeme zelení a o metr dál už nás to nezajímá? Vždyť nejen doma je to naše. Celé to „město Zbýšov“ i se svým krásným okolím je přece naše. Prosím, spoluhovada, vzbuďte se !!!!!!!!!!

Přeji Vám všem krásné vycházky do okolí a nezapomeňte. Pokud tam něco vypijete, nebo sníte, přeji dobrou chuť a ať vám chutná. Odpadky, ale prosím, tam nenechávejte!!!!!!!!!!!!!! Uděláte to nejen pro sebe, ale zejména pro své děti, vnuky a děti vašich vnuků. A možná i mých a za to vám děkuji.

autor: si přeje zůstat v anonymitě, ale jeho jméno je nám známo

Žádné komentáře: