2008/01/14

Nakládání s odpady ve Zbýšově

logo-info3
Na základě dopisu naší spoluobčanky se v dnešním příspěvku věnujeme především problematice komunálního odpadu v našem městě.


Občanka bydlící v bytovém domě na ulici Sportovní si postěžovala na svou zkušenost s vypočítavým přístupem některých našich spoluobčanů. Uvedla, že na čtyři rodiny v bytovém domě mají tři popelnice se zajištěným (a samozřejmě zaplaceným) týdenním odvozem odpadků a ač se jim tato frekvence i počet popelnic zdál být optimálním, v posledních měsících se opakovaně stávalo, že popelnice byly již ke konci týdne přeplněné. Bylo zřejmé, že jim někdo pomáhá, nebo spíš parazituje na jejich popelnicích. Zareagovali stejně jako valná většina obyvatel bytovek a opatřili si popelnice bytelným zámkem. Pohár trpělivosti obrazně přetekl po svozu odpadu ze dne 9.1.2008, kdy jim šibal u zamčených popelnic zanechal bez vzkazu dvě pohozené igelitky s domovním odpadem...

Myslím, že tuto zkušenost bude mít více občanů a ačkoli je poměrně zvláštní zamykat popelnice s vyhozeným odpadem (známí, kteří navštívili naše město se nad touto "anomálii" poměrně často podivovali... ) rozumím, že se jedná často o nezbytný krok. Je totiž veřejným tajemstvím, že jsou ve Zbýšově i některé bytové domy, které mají na 4 byty dohromady jednu popelnici, nebo že někteří občané neplatí svoz popelnic vůbec. A upřímně řečeno, proč by také platili, když nemusí a nikdo se nepozastavuje (ani nekontroluje) nad způsobem, jak se zbavují vlastního domácího odpadu.

Uvádí se, že v ČR vyprodukuje KAŽDÝ OBČAN 300 kg komunálního odpadu ročně (odhady se pohybují od 200 kg až po 400 kg, ale statistická ročenka ČSÚ uvádí 3,04 miliónu tun komunálního odpadu za rok 2006 viz ZDE, tak odhad 300 kg je asi nejreálnější). Uvedené množství není malé (pokud přepočteme na obyvatele našeho města, jedná se o cca 1 100 tun komunálního odpadu ročně) a ten odpad musí být někde vidět. Nedokáži si představit, že ani ti největší "šetřílkové" nevyprodukují žádný odpad a vše poctivě roztřídí nebo zreciklují (obecně se uvádí, že pouze 18% veškerého komunálního odpadu se recykluje) a že nemusí platit odvoz odpadků. Opak je pravdou a věčně přeplněné kontejnery na tříděný odpad, hromádky odpadků po našem městě a jeho okolí a v neposlední řadě ony uzamčené popelnice jsou toho přímým důkazem.

Nevím, kdo a kdy prosadil myšlenku, že si občané sami budou moci volit cenu za svoz odpadků (asi je to pozústatek z dob dávno minulých), ale dlouhodobá praxe ukazuje, že tento model funkční není - nebo naši občané do tohoto stádia ještě nedospěli. Proto by bylo žádoucí zavést plošný poplatek na svoz komunálního odpadu obyvatel města dle počtu členů domácnosti, tak jak je to v 80% všech obcí (viz.článek ZDE). Pokud vím, zákon stanovuje akorát maximální výši, ale spodní hranici určuje samotné město ( pro případ, že by se někomu zdálo pár stokorun jako neúnosný dopad na sociálně slabší občany).

A pokud by se někomu zdálo, že plošné poplatky na hlavu jsou nespravedlivé, tak by měl začít spíše uvažovat o cestě kterou zvolilo městské zastupitelstvo v Nové Pace, které motivovalo občany ke snižování poplatků cestou výraznějšího třídění a recyklování domovního odpadu. Výsledek se dostavil v letošním roce, kdy je svoz odpadu pro občany města zcela zdarma. viz ZDE .

Že situace není ztracená i v našem městě dosvědčují některé aktivity Základní školy, kde se třídění odpadu začíná věnovat pozornost a myslím, že tyto iniciativy by se neměly týkat pouze žáků devátých tříd. Je podle mne totiž v zájmu nás všech, aby na lenost a vypočítavost některých našich spoluobčanů nedopláceli zejména naše děti, které v našem městě budou vyrůstat.

Samozřejmě vítáme Vaše názory i zkušenosti a pokud někdo zná politiku města nakládání s komunálními odpady, budeme mu vděční za uveřejnění tohoto dokumentu.

Tímto příspěvkem ale problematika odpadků a odpadů ve Zbýšově vyčerpaná není a určitě se v některém z příštích článků budeme "černým skládkám, městské skládce, psím "hromádkám", kontejnerům a čističce odpadních vod" , zcela jistě věnovat!

autor: Martin LEIKEP

Žádné komentáře: