2007/12/10

Změna jízdního řádu a tarifu IDS JMK

Informaci, že se změnil od 9.12.2007 jízní řád jste asi zaregistrovali, ale s účinností od 1. ledna 2008 platí také nový tarif IDS JMK
Po dobu existence IDS JMK dochází k trvalému nárůstu nákladů na provoz veřejné dopravy. K začátku příštího roku se připravuje zvýšení daně z přidané hodnoty z 5 % na 9 %. Zejména tyto důvody vedou k úpravě Tarifu IDS JMK včetně úprav jízdného ve městech Brno, Blansko, Vyškov a Adamov s platností od 1. ledna 2008.
Nový Tarif IDS JMK si klade za cíl podpořit především pravidelné cestující veřejnou dopravou. Proto v oblasti předplatních jízdenek dochází pouze k minimálním změnám v cenách. Mírně narůstá cena měsíčních předplatních jízdenek, cena čtvrtletních a ročních jízdenek zůstává na dosavadní úrovni a cena ročních jízdenek vydaných pro dvě zóny klesá.

Cena jednorázových jízdenek se zvyšuje v řádu korun. Pokud cestující chtějí ušetřit a nezaplatit za jednorázové jízdné více než dosud, mohou si zakoupit univerzální jízdenku. Její cena se nemění.

Nový Tarif IDS JMK pomůže mnohým cestujícím, kteří nemohli cestovat s jednou úsekovou jízdenkou a nevyplatila se jim ani jízdenka dvouzónová s platností 40 minut. Pro ně se zavádí nová jízdenka dvouúseková pro dva překrývající se úseky a to v jednorázové i předplatní formě.

Obyvatelé obcí starší 70 let o doprovod dětí do 3 let dojíždějící z regionu pravidelně do Brna mohou využít novou speciální měsíční předplatní jízdenku. Odpadne jim tak povinnost si označovat jednorázovou jízdenku při každé své cestě.

Nevyužité jednorázové jízdenky je nutné využít do 15. ledna 2008, po tomto datu není možné vyměnit ani vrátit. Cestující, kteří neznají přesný počet jízd, který dokonce roku vykonají, si mohou zakoupit univerzální jízdenku, jejíž cena se nemění a která platí i po 15. lednu 2008.

POZOR:
PRŮKAZKY PRO DOSPĚLÉ DLE STARÉHO VZORU (BEZ ČÁROVÉHO KÓDU) PLATÍ JEN DO 31. 12. 2007, JE NUTNÉ JE VYMĚNIT ZA NOVÉ.
POKUD MÁTE DOMA ZÁSOBU JEDNORÁZOVÝCH JÍZDENEK DLE SOUČASNÉHO TARIFU, SPOTŘEBUJTE JE DO 15. LEDNA 2008. PO TOMTO DATU NENÍ MOŽNÉ JÍZDENKY VYMĚNIT ANI VRÁTIT!
KUPTE SI PŘEDPLATNÍ JÍZDENKY JEŠTĚ DO 31. 12. 2007, PŘEDPRODEJ NA ČD A DPMB ZAČÍNÁ JIŽ 2. 12.!

Nové jízdní řády naleznete ZDE

Podrobnější informace o novém tarifu naleznete např. ZDE

zdroj: informace převzata z http://www.kordis-jmk.cz/aktuality.htm#071116

Žádné komentáře: