2007/10/01

Úvaha k bezpečnosti provozu

Stručná leč otřesně pravdivá informace z včerejších zpráv uvádí, že během měsíce září na silnicích přišlo o život 117 lidí, což je nejvíce v jednom měsíci za poslední tři roky...


Nechci a ani nejsem kompetentní k tomu, abych rozebíral účinnost nebo spravedlivost tzv. bodového systému, ale spíš bych se chtěl pozastavit nad chováním některých řidičů v našem městě. Ohlédneme-li se za poměrně bouřlivou nedávnou diskusi (ZDE) týkající se přiměřené či nepřiměřené rychlosti členů sboru dobrovolných hasičů, mohu konstatovat, že určitě nejsem jediný kdo vnímá tento problém. K diskusi se vracet již nechci a mám radost, že si odpovědní členové SDH stanovili adekvátní pravidla.

Rád bych ale nadhodil tématicky podobnou otázku: "Cítíte se jako chodci nebo účastníci silničního provozu v našem městě bezpečně?" Sám za sebe mohu uvést, že já rozhodně ne - a to především díky následujícím skutečnostem:

       1) díky "hrdinům" prohánějících se zejména po Masarykově ulici - téměř obden potkám některé z hovádek ženoucích se nejméně 80-tkou (skromný odhad). A rozhodně to nejsou jen "přespolní" motorkáři !!!

       2) díky křižovatce na Sportovní ulici - věřím, že každý z Vás již viděl neohrožený náklaďák/traktor projíždějící křižovatku ze směru od Zakřan bez výrazného zpomalení (osobní auta jsem viděl také, ale tam je přeci jenom větší šance něco ubrzdit). !!!

      3) křižovatka u koupaliště - poučen několikerou skutečností jezdím nejvíce 30 km/hod. - pravidlo pravé ruky zde nikdo nerespektuje a chodcům i cyklistům evidentně patří celá silnice!!!

     4) za celou dobu co vlastním řidičský průkaz jsem byl ve Zbýšově kontrolován PČR pouze jednou a co se týče měření rychlosti v obci, tak vím že se občas měří úsek mezi čerpací stanicí a Anennskou. Hrozí na tomto úseku opravdu dopravní kolize nebo se zde spíš dá snadno pokutovat?

Vím, že tento příspěvek je poněkud emotivní, ale pokud se člověk setká se smrtelnou havárkou tváří v tvář a pokud se jedná o zdraví vlastní a osob mi blízkých, emoce se vyskytnou vždy (aspoň u zdravých jedinců). Nebo si opravdu raději počkáme, až se nějaký ten "smrťák" stane přímo v našem městě?

Nevím, na jakém principu funguje měření rychlosti v Babicích (a upřímně se přiznám, že pokud s měřením zároveň "fotí" , tak v mém autě jela několikrát i osoba mi blízká...), ale jsem přesvědčen, že aspoň část z řidičů přinutilo k respektování stanovené 50 tky (ikdyž zrovna zde s ní moc nesouhlasím). A pokud někoho zajímá, jestli tento způsob funguje, tak mu může být inspirací třeba tento článek ZDE

Určitě si mnozí z Vás vybaví i jiná místa a zážitky. Nechcete se podělit s ostatními o své zkušenosti a své postřehy? My se je rádi dozvíme a snad se dostanou i ke kompetentním osobám...

Autor:
Martin LEIKEP

Žádné komentáře: