2007/10/07

Babyboom

aneb CO SE Z REKLAMY NA JEDNORÁZOVÉ PLENY NEDOZVÍTE


Zbýšov zažívá babyboom. Také jsme přispěli svou malou a krásnou troškou do mlýna. Při surfování po internetu za účelem nákupu výbavičky jsme narazili na zajímavé stránky, které nám trochu rozšířily obzory. Jednalo se o stránky týkající se používání látkových plenek. Předem upozorňuji, že nejsme ekoteroristé, nehodláme nikoho přesvědčovat nebo zatracovat a nechceme tu nikomu dělat reklamu ani pozitivní ani negativní. Pouze chceme upozornit na alternativu, o níž se všeobecně moc neví nebo o níž v současné době panuje řada předsudků.

Věřím, že to, v jakém stavu zanecháme naše město a potažmo náš svět našim dětem, je zrovna tak věcí veřejnou, jako výsledky fotbalových utkání Baníku Zbýšov, takže si dovoluji tento článek umístit na „zbysovskestranky.info“ a doufám, že si tu najde své čtenáře.

Takže – zabloudí-li na tyto stránky někdo, koho to zajímá:

DŮVODY:

proč jsme se rozhodli pro používání látkových plen:
* jsme přesvědčeni, že pro zdraví dítěte jsou látkové pleny ta lepší varianta
* díky používání látkových plenek vyprodukujeme o jednu tunu odpadu méně, a to nemluvím o další zátěži pro životní prostředí, která vznikne při výrobě jednorázových plenek

PODROBNÉ A PŘEKVAPIVÉ INFORMACE

o jednorázových a látkových plenkách mohou zájemci najít například na těchto stránkách:
www.plinky.cz
www.latkovepleny.cz
www.rosacb.cz
www.sedmagenerace.cz

TROCHU ZKUŠENOSTÍ Z PRAXE:

Ačkoli ekologické i zdravotní argumenty jsou samy o sobě zcela přesvědčivé, také jsme přemýšleli, jak bude používání látkových plenek v praxi fungovat (zvláště po hrůzných historkách generace našich rodičů a prarodičů, kterak na valše drhli, v kotli vyvařovali a po nocích žehlili…). Takže naše zkušenosti (tady musím napsat, že používáme čtvercové pleny spolu s plenkami zavazovacími a navrch pletené kalhotky z ovčí vlny, případně namísto ovčích kalhotek pletený obdélník z ovčí vlny umístěný mezi čtvercovou plenku a zavazovací plenku – při používání jiných druhů moderních látkových plen mohou být zkušenosti trochu odlišné):
* Použité látkové plenky pereme v pračce na 40stupňů a pokud jsou pokakané, tak na 60 stupňů
* Spotřebujeme průměrně 8 plenek za den, pereme jednou za tři dny dvě pračky
* Sušíme většinou na zahradě na sluníčku (v létě suché do dvou hodin, teď na podzim do pěti hodin), ale vyzkoušeli jsme i sušení doma na sušáku (asi osm až deset hodin)
* Plenky se nemusí žehlit, stačí je při sušení pouze pěkně pověsit
* Nevíme, co je to opruzený zadeček
* Při použití separačních plenek má miminko zadeček stejně v suchu, jako v těch nejlepších pemprskách
Podle toho si sami můžete udělat obrázek, jak je resp. není údržba látkových plenek náročná. Bonus navíc – věšení čerstvě vypraných plínek na šňůry na sluníčku je jedna z nejpoetičtějších činností jaké znám – kdo to nevyzkouší, neuvěří.

Kdo by chtěl „látkaření“ vyzkoušet, na internetu snadno vygoogluje stránky zabývající se prodejem moderních látkových plen. My jsme si z širokého sortimentu vybrali poměrně konzervativní variantu (čtvercové pleny a zavazovačky), ale existují např. i plenkové kalhotky, které vypadají jak jednorázovky, jenže jsou z látky. Jenom upozorňuji, že naprostá většina látkových plenek, které jsou k dostání v „kamenných“ obchodech, nejsou látkové plenky vhodné k balení miminka.

ÚŽASNÝ JE I FINANČNÍ DOPAD CELÉ ANABÁZE:

Na pořízení plenkové výbavy na celé plenkovací období našeho dítěte nám stačilo necelých 5.000,- Kč. Ještě teda dokupujeme separační plenky, ale to je záležitost v řádu sto korun. Na kolik přesně vyjde používání jednorázovek nevím, ale tuším, že to bude o hodně víc.

APEL NA ZÁVĚR
:-)


Jasně, s jednorázovými plenkami je všechno jednodušší a pohodlnější. Jenže osud použité jednorázové plenky nekončí tím, že ji po přebalení vyhodíte do koše. Bude tu dál existovat s námi – buď v podobě jedovatých zplodin při jejím spálení anebo se bude minimálně 500 let rozkládat na skládce. Každý rodič ví, jaké množství plenek jeho dítě spotřebuje. Takže si dovolím skromnou výzvu: nechystejme pro naše děti budoucnost zavalenou hromadami použitých „papírových“ plínek.

Plenky u nas doma

Autor: Dana Leikepová Straková

Žádné komentáře: