2008/11/30

Začal advent

advent
Asi jsme všichni zaznamenali, že dnešní nedělí začal advent, ale ten je v současnosti zmiňován především v souvislosti (tolik očekávanou) nákupní předvánoční horečkou...


Myslím si, že rozhodně není na škodu si připomenout pár údajů o pravém a původním významu tohoto období. A snad se aspoň pokusit přiblížit k minulým tradicím, i když sám moc dobře vím, že konec roku je zejména v pracovním procesu jedním z nejhektičtějších období.

Advent (z lat. adventus příchod) je začátkem liturgického roku a přípravou na Vánoce. V teologickém smyslu se advent vyznačuje dvojím očekáváním – slavnosti narození Ježíše Krista a jeho druhého (eschatologického) příchodu na konci času (paruzie).

Advent v církevním kalendáři začíná na 1. neděli adventní, tedy neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. 3. neděle adventní se nazývá Gaudete a oproti ostatním adventním dnům není její liturgickou barvou fialová, nýbrž růžová.

V západní tradici je advent také dobou zklidnění, které odpovídalo životnímu stylu našich předků, přizpůsobenému dlouhým prosincovým nocím. Dnes je však advent komerčně využíván, a proto o něm jako o době ztišení nelze mluvit. Advent provází adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi, které odpovídají počtu adventních nedělí, děti otevírají obvykle adventní kalendář.

Česká hudební tradice se vyznačuje výjimečným počtem a kvalitou adventních písní, které se zpívaly zvláště při jitřních mariánských mších zvaných roráty.

Zdroj: informace zkrácena a převzata z Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Advent


Žádné komentáře: