2008/09/22

Zajímavá informace - svoz odpadů

Přiznávám, že už nemám trpělivost (a hlavně čas) s vyhlížením uveřejnění zápisů ze zasedání Zastupitelstva města. Takže se už jen jednou za čas podívám, jestli se něco nového neobjevilo.

V srpnu t.r. se objevilo hned několik zápisů a v tom posledním se objevila zajímavá informace o změně politiky svozu odpadků v našem městě. Zatím nemám více informací, proto se na zápis podívejte sami. ZDE

nebo na http://www.mestozbysov.cz/storage/ZM_06_08.pdf

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Logický počin. Svoz odpadů je pro svozové firmy dobrým byznysem, proto se o svoz komunálního odpadu zajímá v každém městě či městečku několik těchto společností.Jeví se pak vcelku zajímavým, že si okolní obce založí podobnou svozovou firmu samy.
Pokud se týká způsobu úhrady občanů za odpad, Zbýšov se svoji platbou "za popelnici" momentálně jakousi bílou vránou. Podle mě už nikdo dál nesleduje, kolik občanů neplatí popelnici vůbec a jejich domovní odpad pak končí v kotlících lokálního ústředního topení či v příkopech u silnic. I občasný "odér" zejména v okolí "horní kolonie" a na Majerově svědčí o tom, co vše asi končí v ohni a vyletí pak komínem, odkud pokračuje do našich plic. Každý z nás odpad produkuje, čili by měl za jeho likvidaci i platit. Pětistovka ročně je částka, zvící dnes tuším 10 krabiček Startek - to jen kdyby někdo "sociálně citlivý" chtěl meditovat o zbídačování občanů...Dohledání neplatičů a dnes již velmi snadné sankce vůči nim jsou v tomto případě mnohem snazší, než v případě platby "za popelnici".

ML řekl(a)...

Souhlasím s tím, že "vymoženost" dobrovolné platby za svoz komunálního (domovního) odpadu je drahý špás jak pro město, tak především pro ty poctivé občany, kteří vyhazují vlastní odpad do vlastních popelnic... . Ale pokud vím, tak pravidla výběru poplatků určuje obec, ne firma.


Na druhou stranu, pořízení "Kukabusů" a kontejnerů na leasing, je ten nejmenší problém při založení "mikroregionální" firmy na likvidaci odpadu. Mnohem větší problém v současnosti je, kam ten odpad umístit a hlavně jak jej zlikvidovat. Ale opravdu nemám v současnosti potřebné informace, takže informaci nepovažuji ani za špatnou, ani za dobrou, do momentu, než některá chytrá hlava se rozhodne obdobným způsobem využívat areál bývalého Svazarmu nebo přilehlé neoficiální smetiště. To by už byl průser větší, než případná malá domů některým osobám...

Anonymní řekl(a)...

Zmíněné neoficiální smetiště považuji za dost velký průser, je dokonce na celorepublikovém seznamu ekologických zátěží. Kdyby se tam vyvážela jen stavební suť, ale podle mě (nehrabal jsem se tam v zemi) tam jde lecos.


Ta zmíněná "chytrá hlava" může být jen a jen obecní zastupitelstvo, takže na podobné věci bych se ptal právě "svých" zastupitelů.