2008/08/31

Nehoda na křižovatce

logo-zbysov3
Sice je to už starší informace, ale z důvodu závažnosti a mé dovolené se k nehodě, která se odehrála v neděli 24.srpna 2008 ještě vrátíme.

Není pochyb, že jedním z nejproblematičtějších míst v dopravní infrastruktuře města je křižovatky na ulici Masarykově a 9.května (ve směru na Babice a Zakřany). Již v minulosti se na tomto místě několik dopravních nehod událo a až příliš často se zde setkáváme s nedodržováním elementárních silničních pravidel. Jen souhrou náhod je, že dosud žádná z těchto nehod nebyla tragická.

Zatím poslední taková nehoda se stala v odpoledních hodinách dne 24.8.2008 a ač fotky, pohotově zachycené Patrikem Uhlířem (díky ti za to), vypadají poměrně dramaticky, nehoda se obešla bez vážnějších zranění zúčastněných (údajně).

Však posuďte sami... /
pro zvětšení klikněte na obrázek
/
Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008Nehoda na křižovatce - dne 24.8.2008

A závěrem vznáším spíše řečnickou otázku (BOHUŽEL), kdy už se radnice odhodlá něco udělat, aby se eliminovalo nebezpečí podobných nehod. Nejsem dopravním expertem, ale kruhový objezd by byl jednoznačně nejlepším z možných řešení... Na druhou stranu, také řešení nejnákladnějším. Naštěstí existují i jiná opatření, která umožňují zpomalit účastníky silničního provozu a zvýšit tak jejich bezpečnost.

Jenom doufám, že příslušní místní odborníci jsou schopni navrhnout i jiná dopravní řešení, než samoúčelné rozmisťování dopravních značek (zejména "jednosměrek")...

Váš názor nebo upřesňující podrobnosti můžete sdělit prostřednictvím komentáře nebo nám napište na mail ZDE
autor: Martin Leikep - s přispěním Patrika Uhlíře

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

V textu je špatně uveden název ulic. Uvedená křižovatka je na ulicích 9. května a Sportovní.
Sportovní je od vjezdu do Zbýšova až po konec garáží u stadionu.
Ulice 9. května začíná pod zdravotním střediskem a končí na konci Zbýšova směr Zakřany.
Řešení této křižovatky není jednoduché. Kruhový objezd by byl dosti malý a nebo znehodnotí celý přilehlý park. Značky toho moc taky nevyřeší.

Anonymní řekl(a)...

Zmíněná křižovatka je "kouzelná" i v tom, že řidiči jedoucí od Zakřan mívají z nějakého (mně neznámého) důvodu pocit, že když jedou z kopce, mají např. přednost před vozidly jedoucími "odspodu" a odbočujícími vlevo na Sportovní ke stadionu...Vždy předpokládám, že mi přednost "nebude udělena", čímž asi 1 krát za dva týdny zabráním další nehodě. Výhled vpravo přes zábradlí taky nic moc...Od Zakřan by něco málo vyřešila "stopka" s předchozí výraznou informací "pozor, změna přednosti v jízdě", při směrech jízdy vozidel zúčastněných na zdokumentované nehodě by jakékoliv značení nic neřešilo vzhledem ke směru jejich pohybu.
Na nafocené nehodě mne zarazilo i to, jak je vozidlo nejmenované světoznámé značky (které nejspíš nedalo přednost vozidlu jedoucímu od Babic) nestabilní při bočním nárazu, kdy jde snadno tzv. "na boudu"-ale to jen na okraj debaty, možná je to od výrobce úmysl-v kutálejícím se vozidle je větší šance na přežití :-) (?) (Poslední větu neberte vůbec vážně a jezděte opatrně.)

Anonymní řekl(a)...

Bohužel nehody nevyřeší ani kruhový objezd, ani množství značek. Někdo prostě sleduje značky, někdo ne. Jinak souhlasím s názorem, že zdůraznění současných značek by nebylo na závadu.

Anonymní řekl(a)...

bilou caru na zem ze vsech smeru a prednost zprava :) taky by bylo vhodny kdyby policie obcas pokutovala auta parkujici v krizovatce. at uz dodavky co vykladaji zbozi u potravin, nebo zakazniky drogerie/novinoveho stanku. pripad parkovani po obou stranach v ulici ze smeru od zakran je zbytecny se rozcilovat. uz to beru jako normalni prekazkovou drahu...

Anonymní řekl(a)...

No, ony se ty prodejny nějak zásobovat musí, takže bych se opravdu nerozčiloval, nevzpomínám si, že by nějaké nesprávně zaparkované zásobovací vozidlo způsobilo problém. Je samozřejmě možné osázet město zákazovými značkami, kamerami,zpomalovacími pruhy...k tomu nakoupit 2 lépe 3 radary-otázkou pak bude,jestli tu pak lidi budou chtít vůbec žít:-)