2008/08/03

Ivan Honl - slavný rodák

Email V říjnu loňského roku jsme na našich stránkách uveřejnili náhodně nalezenou informaci i panu Ivanu Honlovi (podívejte se ZDE). Protože jsem si nebyl zcela jist, zda se jedná o zbýšovského rodáka, požádal jsem o pomoc Vás - návštěvníky našich stránek.

A před několika dny nám přišel na mail následující text:

Lékař Ivan Honl byl synem někdejšího šichtmistra, zbýšovského starosty a autora místní kroniky Antonína Honla (narozen 2. 2. 1819 v České Třebové, zemřel asi v září 1886, pohřben v Brně). Ten může být klidně považován za zakladatele významné hornické dynastie, neboť v otcově povolání pokračovali i jeho potomci: syn Antonín (narozen 22. 4. 1852 ve Zbýšově, zemřel 31. 1. 1913 v Praze, pohřben na Vyšehradském hřbitově) byl důlním inženýrem a druhý syn Jaroslav, (narozen 30. 8. 1855 ve Zbýšově, zemřel 3. 5. 1933, pohřben v Praze na Vinohradském hřbitově) byl pro změnu báňským hejtmanem. Jaroslavův syn Jaroslav [marně přemýšlím nad nějakou vhodnější formulací] (narozen 8. 9. 1897 v Praze, zemřel 4. 1. 1974) byl později ředitelem mosteckých dolů. Do rodiny se pak ještě přiženil další báňský hejtman Edmund Riel (narozen 23. 10. 1857 ve Věličce v Polsku, zemřel 5. 4. 1912 ve Vídni), který v roce 1884 pojal v Lokti za manželku vdovu Terezii Löblovou, roz. Honlovou.

Jistou perličkou týkající se rodiny Honlů bylo také, že Ivan Honl byl zároveň švagrem svého bratra Jaroslava – za manželky měli totiž sestry Klotzovy.

S pozdravem Lukáš Smola

Ing.Ivan Honlp.Antonín HonlNáhrobek na Slavíně v Praze

Když jsem se na autora obrátil s dotazem, ze kterých zdrojů čerpal a jaký je jeho vztah k Zbýšovu, přišla mi neméně zajímavá odpověď. Pan Smola nemá ke Zbýšovu žádný vztah, žije na Sokolovsku, ale zajímá se o báňské odborníky a úředníky báňské správy. Nejdříve narazil na Antonína Honla ml., který působil také v sokolovském regionu, a poté narazil na další členy rodiny – mj. i na lékaře Ivana Honla, rovněž zbýšovského rodáka. Rozhodl se tedy nalézt rodinné vazby k ostatním zbýšovským Honlům. Příbuzenský poměr nakonec po několika marných pokusech ověřil v Archivu Univerzity Karlovy. Údaje dále p. Smola čerpal z nekrologů a zpráv v osobních rubrikách v hornických časopisech, náhrobků i policejních přihlášek. Rodina mu přišla natolik zajímavá, že by ni chtěl napsat článek, ale zatím se k tomu nedostal, a tak se zatím aspoň s námi podělil o své poznatky k doplnění původního článku o Dr. Ivanu Honlovi.

Tímto p.Smolovi velmi děkujeme za příspěvek i fotografie a pokud i Vy víte o slavných rodácích nebo obyvatelích Zbýšova, napište nám – určitě je nenecháme upadnout do zapomnění.

Žádné komentáře: