2009/02/09

Dotace z fondů EU

CommentV minulých dnech byly rozděleny další finanční prostředky z Evropských fondů pro regionální rozvoj a kompletní seznam přidělených dotacích naleznete na webu Regionálního operačního programu NUTS 2.


Nebudu tvrdit, že rozumím logistice (ani logice) a byrokracii spojené s přidělováním prostředků z operačních programů, ale číst a počítat ještě snad umím.

Když jsem se ale podíval na seznam přidělených dotací, tak se mi Zbýšov bohužel nepodařilo nalézt, ani v jedné z prioritních os. (ostatně se můžete přesvědčit sami ZDE )

Na druhou stranu se podařilo například v průběhu loňského roku získat Oslavanům z prioritní osy 1 Dostupnost dopravy 44 126 594 Kč na projekt nazvaný - silnice II/393 III. a IV. fáze. (to není málo, že ano?).

Z dalších projektů (je jich tam opravdu mnoho - desítky) vybírám stručně:

Zámecké kulturní centrum Rosice - 18 437 757 Kč

Centrum celoživotního vzdělávání v obci Zastávka - 20 747 819 Kč

S KAHANEM ZA PERMONÍKY - 1 017 712 Kč

Protože nemám moc času a ani dostupných informací, nemohu uvést na co konkrétně přidělené prostředky budou vynaloženy. Pouze ze stránek mikroregionu KAHAN lze vyčíst, že přidělené prostředky budou vynaloženy na propagaci regionu (tisk brožurek pro turisty, seniory a školy...).

Naše město jsem opravdu nikde nenašel - ani v souvislosti s kanalizací na Annenskou, ani v souvislosti s rozvojem turistického ruchu, ani v souvislosti s podporou vzdělávání (nebo aspoň rekostrukcí školy).

Uvedené operační programy nejsou jediné, z kterých se dá čerpat, ale tyto jsou zaměřené především na náš region. A pokud mohou být z těchto prostředků hrazeny takové důležité akce, jako je recertifikace Hotelu IMOS na čtyřhvězdičkový hotel, nebo 21 miliónů pro hotel a penzion RUMBURAK, tak mi připadá, že jsme tam být také měli.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pečlivě jsem si prošel seznam úspěšných příjemců dotací z fondu EU, ale také seznam všech registrovaných žadatelů o výše uvedené dotace. Město Zbýšov jsem však v těchto seznamech hledal marně. Těžko může naše město získat nějakou dotaci, když o žádnou vůbec nežádá !!! Myslím si, že by měl v našem zastupitelstvu figurovat nějaký člověk, který by měl tyto velmi podstatné záležitosti na starosti. Bohužel drtivá většina našich zastupitelů si to zřejmě na zastupitelstvo "chodí pouze odsedět".
Zřejmě jim stačí pouze nějaké drobné do vlastní kapsi při výběrových řízeních od "úspěšných firem" jako jsou Ryšavý a Soukup.

Anonymní řekl(a)...

Rýšavý a Soukup to jsou dobré investice, zašité peníze na Sokalák, kde za 1.800 000 Kč se tam dali troje dveře a ať tam přijde kdokoliv, tak necháme co by tam tolik peněz mohlo stát a ještě se tam momentálně místy objevují praskliny a o tenisových kurtech jenž jsou už na první pohled nerovné a laicky udělané nemluvě, ale když se ve Zbýšově něco dělá, tak vždy, jak to naznačil už kolega přede mnou Ryšavý a Soukup a to pouze jen z toho důvodu, že starosta a jemu podobní Mizerové si přišli na radnici pouze namastit kapsu, chtěla by to udělat Finanční audit a to osobou nezávislou na radnici a bez jakéhokoliv kontaktu na kohokoliv z těch Mizerů co tam jsou.

Anonymní řekl(a)...

To jsou trošku mylné představy. O dotace těžko může žádat někdo z neuvolněných zastupitelů, kteří jsou v normálním pracovním procesu mimo radnici. Vzhledem k byrokracii která vládne právě na úseku dotací z eurofondů je k tomu potřeba buď zkušený pracovník tzv. "na plný úvazek" nebo využít služeb specializovaných firem. Drobná potíž bývá taky v tom, že valnou část bohulibého účelu, na který se dotace získá je třeba nejdříve profinancovat (vlastní zdroje nebo komerční úvěr) a až následně lze obdržet projednanou a "přiklepnutou" dotaci.
Dotace z eurofondů je něco jiného než darovací smlouva na třicetikačku od soudruha Haška.

P.S. Moc se mi líbí to "Mizerové" s velkým M jak píše Občan Předřečník :-)